tendart malerier er unike kunstverk med moderne uttrykk og energiske farger.

Malerier Til Salgs

Edvard Munch tendart torbjorn endrerud

Edvard Munch

Pris etter valg: Kr 29.000

Original maleri
Akryl på linlerret
Størrelse 100x70 cm

Dette maleriet er basert på et av flere selvportrett som Edvard Munch gjorde. Edvard Munch (1863-1944) er en av modernismens viktigste kunstnere og den internasjonalt beste kjente norske kunstner. Han var aktiv gjennom mer enn seksti år.

Edvard munch ble født i Kristiania 12. des. 1863. Han var mye syk og lå lange perioder til sengs i skolepliktig alder. Dette førte til hjemmeundervisning, men også til at han fikk praktisert sin hobby tegning. Han likte dette så godt, så som 17 åring skrev han i sin dagbok: “Min bestemmelse er nu å bli maler”.
I 1880 begynner han på Den Kongelige Norske Tegne- og Kunstskole. Han leier sammen med andre sitt første atelier i sentrum og får den anerkjente kunstneren Christian Krohg som sin mentor.
Som 22 åring får Munch stipend og reiser til Paris.
I 1885 deltar han på Høstutstillingen med oljemaleriet “Det syke barn”. Motivet viser en ung jente som er i ferd med å dø av tuberkulose, slik Munch’s søster Sophie gjorde da han var bare 14 år gammel. Det ble et lite gjennombrudd for Munch.
I 1889 arrangerer Edvard Munch sin og byens første separatutstilling med en kunstner noensinne. Det sikrer han til et ettårig opphold i Paris. Der tar pengene hans imidlertid raskt slutt og da han mottar beskjed om hans fars død, kommer mange minner tilbake fra hans barndom og Munch går inn i en personlig krise.
I 1892 blir han invitert til å stille ut i Berlin Kunstforrening. Dette blir ingen suksess og utstillingen stenger bare etter en uke. Men i Berlin knytter han kontakt med nye venner, som August Strindberg, Stanislaw Przybyszewski og Dagnyl Juel, som gir han ny energi.
Nå skaper Munch noen av sine mest kjente motiver som Skrik, Vampyr, Pubertet og Madonna.
Han reiser tilbake til Paris hvor han inngår et forhold til fiolinisten Eva Mudoccui. Karrieren til Munch tar seg opp, men hans fysiske og mentale helse går motsatt vei. I 1908 har det gått så langt at han selv skriver seg inn på Dr. Jakobsens klinikk i København.
For første gang er Munch fullstendig avholdende. Ingen alkohol, ingen sigaretter og ingen søvnløse netter. Han flytter tilbake til Norge og i perioden 1909-1916 arbeider han med sitt mest ambisiøse prosjekt, maleriene til Universitetet i Oslo’s nye festsal, kalt Aulaen.
Munch som nå er en anerkjent maler kjøper gartneriet Ekely utenfor Oslo og flytter inn i hovedhuset og får bygget flere atelierer på tomten. Omgivelsene blir endel av uttrykket hans med fargerike penselstrøk.
I 1940 invaderer tyske tropper Norge. Munch er bekymret for hva som vil skje med bildene han har stående. Han endrer raskt sitt testamente og gir nesten alle arbeidene sine i gave til Oslo Kommune.
19. desember 1943, en uke etter Munch’s 80-årsdag, rystes Oslofjorden av en kraftig eksplosjon. Munch haster ut i vinternatten og forsøker å gjengi hendelsen med vannfarger. Han blir forkjølet og kommer seg aldri igjen.
Den 23. januar 1944 sovner Edvard Munch fredfullt inn i sengen sin.