Gode råd om oppheng av kunst

Hvordan henge opp kunst

Når du skal henge opp kunst i hjemmet ditt, er det endel ting du bør tenke over.
Ikke alle har erfaring med å henge opp kunst og mange besitter kanskje heller ikke verdens største verktøykasse. Her er derfor noen tips og råd som vi kan gi til deg.
Ta mål av veggen der du har planlagt å henge kunsten. Høyde, bredde og eventuelle møbler du ønsker å ha der i tillegg. Det kan være lurt å planlegge om du ønsker flere kunstverk innenfor samme område av en vegg.
Finn den totale bredde og høyde. Sjekk størrelsene på alle kunstverkene og legg dem gjerne ned på gulvet, i den formasjonen du tenker de skal ha på veggen. Du danner deg raskt et inntrykk på denne måten og slipper dessuten å lage unødige hull i veggen.

Kanskje du har sett for deg en ramme som matcher materialet du har hjemme hos deg?
Det kan være gøy å matche, men ikke vær redd for å bruke kunst som en kontrast. tendart har valgt rammer i samråd med rammemaker, nettopp for at motivene skal fremstå på beste måte.
Skal du henge flere kunstverk sammen, kan det være greit at de har noenlunde samme uttrykk. Det kan være at rammene har samme fasong, materiale eller farge. Motivene kan også matche hverandre men det behøver ikke nødvendigvis å være et must. Det er nå du kan eksperimentere litt men gjør det gjerne før du henger det opp.
Om du ønsker å fremheve et spesielt kunstverk, bør du gi plass til dette, slik at det får rikelig med luft rundt seg. Et lite motiv, kan bli stort med riktige omgivelser og plass. En tommelfingerregel er at større kunstverk trenger å ha mere luft rundt seg.
Heng kunsten der du har mest glede av den. Prioritere det du er mest glad i, lyssett det skikkelig og la kunsten få vise seg fra sin beste side.

Sikkert Oppheng

De fleste kunstverk veier ikke så mye. Små bilder i glass og ramme veier stort sett ikke mer enn at du kan holde det og henge det opp med en arm. Større bilder derimot vil veie mer og det er lurt å ta høyde for at det kan gi etter med tid.
Skal du spikre, kan det være smart om du finner lektene bak gipsenplatene i veggen. Er kunstverket tungt og du skal henge det på gipsvegg, anbefales gipsplugger eller et gipsanker. For større verk, vil det være lurt å lage to opphengspunkter, slik at vekten fordeles likt mellom punktene. Spør gjerne i din lokale jernvare, når du går til innkjøp av festemateriell.

Opphengshøyde er viktig og avgjørende for at du får det beste resultatet! Mange vil gjerne henge kunsten høyt, men gå ikke i denne fellen. Tenk alltid at om du skal studere et motiv, bør motivets naturlige sentrum være i øyehøyde.
En tommelfinger regel vil være at en tredjedel av bildet er over øyehøyde og to tredjedeler under.

Du trenger naturligvis ikke å være håndverker for å henge litt kunst i eget hjem. Sørg likevel for å bruke opphengsplugger/kroker som bærer vekten av bildet, og sørg for at disse er festet forsvarlig i veggen. Bildet skal kunne henge på veggen til glede og inspirasjon i mange år.